Klädsel

Klädkoden vid begravningar är idag inte lika strikt som förr. De flesta klär upp sig, eftersom begravningsdagen är en högtidsdag. Det vanliga är mörka/diskreta kläder. Om männen bär slips har de närmast anhöriga ofta vit slips, medan övriga bär en mörkare.

Ibland finns i annonsen en uppmaning om exempelvis "ljus klädsel" eller "valfri klädsel". Ljus klädsel brukar vara en uppmaning att inte ha mörka kläder på sig, allt för att begravningen ska uppfattas som ljusare.

Valfri klädsel kan vara ljus eller mörk, men man behöver inte känna att man exempelvis måste ha kostym eller dräkt. Det viktigaste är att ha kläder som man själv känner sig bekväm och fin i.

Handbukett

Det är vanligt att man har med sig en handbukett för att lägga på kistan vid avskedstagandet i begravningsakten. Den består ofta av en ros med något grönt till, men kan ha annan utformning. Nu för tiden har ofta både män och kvinnor handbuketter; det kan vara skönt att ha något i handen och att utföra en handling när man tar avsked.<(å>

Minnesord

Ibland kanske man vill säga några personliga ord till avsked. Vanligtvis görs detta i samband med att man lägger ner sin handbukett. Planerar man hålla ett längre tal vid begravningsakten bör man i förväg informera officianten om detta.

Var i kyrkan ska man sitta?

Traditionen bjuder att de närmast anhöriga, familj och släktingar sitter längst fram på höger sida om mittgången i kyrkan. Vänner och bekanta tar plats på vänster sida. Lokala traditioner förekommer dock. Ibland är familj och bekanta så fåtaliga att det blir opraktiskt att dela på sig, då kan bekanta till den avlidne fylla på i bänkarna på höger sida, bakom de närmast annhöriga.