Många känner det tungt att ringa och föra fram sitt deltagande, man kan då istället skicka ett kort, ett personligt skrivet brev eller liknande. Som regel kan man säga att bara finnas till för de sörjande, kan vara stöd nog.

Blommor, kondoleans eller gåvor?

Om du är bekant med de närmast anhöriga kan det kännas bra att skicka en kondoleans till dem, för att visa att du uppmärksammat dödsfallet och för att visa ditt deltagande. Den kan bestå av blommor till hemmet (presentkort på blommor är ett bra alternativ), ett kort, personligt brev eller ett samtal.

Till begravningen

Om man vill hedra den döde med en gåva sker det vanligen genom blommor till begravningen eller genom att skänka en gåva till någon fond. Blommor ordnas enklast genom att gå till en blomsteraffär eller att beställa via nätet. Du kan alltid få blommorna levererade till begravningen och du kan också beställa handbuketter den vägen.

Om den avlidne eller anhöriga önskar att man skänker pengar till någon fond, brukar det finnas med i dödsannonsen. Det kan bero på rent praktiska saker, exempelvis kanske den avlidnes aska skall spridas och det finns ingen plats att lägga blommorna på efter begravningsakten. Att skänka pengar till den dödes minne ersätter ofta blommor till begravningen, det förväntas normalt inte att man gör både och.